Welkom
op de website van Gerard Geboers

Nieuwsbladjournalistiek Prijs 2020

U kunt het hele bericht lezen door op bovenstaande link te klikken om het PDF bestand te openen.

De Peel onder vuur, de oorlogsrubriek die in 2019 wekelijks in Weekblad voor Deurne/Peelbelang en ’t Contact verscheen, is in de prijzen gevallen.  Op 10 maart jl. overhandigde de Vereniging Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) op de redactie in Deurne de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2020.

Met de prijs worden alle redacteuren in het zonnetje gezet.


Met Richard Schoutissen (li) nam ik namens het schrijverscollectief van DAS-publishers de prijs in ontvangst.

Herdenking Dubbelcrash 1945
Op 7 februari 2020 werd de dubbelcrash, die 75 jaar geleden boven de Peel plaatsvond, herdacht. Klik hier voor een uitgebreide terugblik.

Gerard Geboers, Auteur

Gerard Geboers

Gerard Geboers werd in 1954 in Heusden (gemeente Asten) geboren als tweede zoon in een katholiek gezin, dat uiteindelijk acht kinderen zou tellen. De boerderij van zijn ouders vormde de wereld van zijn kinderjaren. Het waren de nadagen van het Rijke Roomse leven en ook de turfwinning in de Peel liep ten einde.

Hij volgde een gymnasiumopleiding in de woelige jaren zestig, waarna hij nog in de ‘flower power’-tijd geneeskunde ging studeren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Bij zijn afscheid van de agrarische wereld van zijn jeugd had hij nog geen idee hoezeer de Peel hem zou blijven trekken.

In 1984 vestigde hij zich als huisarts weer in Asten. In deze functie zou hij enkele decennia lang zeer tot zijn voldoening actief blijven en het was dan ook tot zijn spijt, dat hij zijn praktijk in 2011 om gezondheidsredenen neer moest leggen.

Cultuur en natuur boden nieuw perspectief. Hij was betrokken bij de organisatie van vele concerten en deed aan beeldhouwen. Hij volgde een IVN-opleiding tot natuurgids en als peelgids gidst hij nog altijd met enige regelmaat in Nationaal Park ‘De Groote Peel’. Hij schreef een boek getiteld Zij woonden een jaar in een bos over het onderduikerskamp op Moorsel en begeleidt wandelingen naar dat kamp. Sinds kort is hij ook actief als VVV-gids met bijzondere aandacht voor de kasteelruïne..

Dan komt de mens opnieuw centraal staan. Als schrijver van boeken over (cultuur)historische thema’s haalt hij veel informatie uit de vele interviews, die hij afneemt. Steeds is hij op zoek naar wat mensen drijft. Over welke strategieën beschikt de mens, wanneer ziekte of oorlog hem opeens voor complexe keuzes stellen. In zijn beschrijving van die vrijwel onoplosbare dilemma’s is de huisarts, die hij ooit was, nog herkenbaar aanwezig.

Peelbelang: Ommels oorlogsdrama krijgt een gezicht

OMMEL – In het zicht van de bevrijding werd Ommel in september 1944 hard getroffen. In één klap raakten twee families verscheurd, toen in de Jan van Havenstraat een granaat tot ontploffing kwam. In een indrukwekkende documentaire geeft Astenaar Gerard Geboers dat verhaal nu een gezicht.

Zo schrijft Maarten Driessen in een artikel . in Peelbelang en ‘Peelbelang Online van 25 oktober 2018. U kunt HIER het volledige krantenartikel lezen (Bron Peelbelang)

Presentatie documentaire ‘Drama in het Ommels Eindje’

Op 19 juni 2018 vond in Ommel de presentatie plaats van de documentaire ‘Drama in het Ommels Eindje’.

Zes mensen, die in september 1944 allemaal in de Jan van Havenstraat woonden, vertellen voor de camera hun verhaal.

Bij bijzonder tragisch verlopen oorlogshandelingen  zijn daar toen tien kinderen uit twee gezinnen omgekomen.

De belangeloze en toegewijde medewerking van drie studenten van Sint Lucas Eindhoven maakte het mogelijk deze aangrijpende documentaire te produceren.

Klik HIER voor meer informatie

Documentaire Marietje Kooistra-Kruijf

Op zondag 5 november 2017 was bij Buitencentrum de Pelen een documentaire rond Marietje Kooistra-Kruijf te zien, die Gerard Geboers met studenten van het Sint Lucascollege in Eindhoven gemaakt heeft.

De talrijke aanwezigen waren onder de indruk niet alleen van wat Marietje in en na de oorlog allemaal meegemaakt heeft, ook van de manier waarop ze dat wist te verwoorden. Haar oorlogsverwondingen hebben haar voor het leven getekend, maar aan haar latere rol in de geschiedschrijving en haar inspanningen voor voormalige onderduikers, evacués en geallieerde veteranen en hun weduwen heeft ze naast een Nederlandse en een Britse onderscheiding veel vrienden en mooie herinneringen overgehouden.

‘Het is goed dat Marietjes verhaal nu vastligt!’ hoorde je nogal eens en vooral Henk, Marietjes echtgenoot, genoot zichtbaar als hij dat hoorde.

Heeft u een vraag of wilt u reageren?
Vul dan onderstaand formulier in