For High Emprise

For High Emprise is een Engelstalig boek dat het leven beschrijft van Donald Jordan, de piloot van de Avro Lancaster EE198, die op 22 juni 1943 met zijn crew in de Groote Peel om het leven kwam. Donald was een neef van de moeder van Graham Spence, de auteur.

Graham vroeg zijn tante wie toch die man op die foto op de schoorsteenmantel was. ‘O, dat was Donald, die was niet teruggekomen uit de oorlog!’ antwoordde ze om vervolgens te zwijgen. Het mysterie bleef en dat zette hem vele jaren later aan tot onderzoek. In dit boek doet hij daarvan verslag.

Donalds jeugd komt er in aan bod maar ook de geschiedenis van het Bomber Command. De auteur geeft details over Donalds opleiding tot piloot en ook gaat hij in op het proces van crewvorming. Hij wist te achterhalen welke typen bommen aan boord waren en laat een journalist van binnenuit verslag doen van zo’n bombardementsvlucht. En dan nog is het verhaal niet ten einde.

Spence ontdekte, dat de boerderij van Karel van Bussel door Donalds bommen was verwoest. Hij slaagde erin contact te leggen en vroeg de familie Van Bussel om details van de crash. Op hun verzoek tekende Gerard Geboers hun verhaal op en ook dat leest u in For High Emprise.

Tot slot doet de auteur verslag van zijn bezoek aan de crashplek in augustus 2016 bij welke gelegenheid hij de presentatie van ‘… een bommenwerper crashte in de Groote Peel….’ (Ned/Eng) van Gerard Geboers bijwoonde. Het mooi vormgegeven For High Emprise telt 173 pagina’s en bevat vele foto’s.

For High Emprise is niet meer leverbaar.