Op 7 februari 2020 werd de dubbelcrash, die 75 jaar geleden boven de Peel plaatsvond, herdacht.

Op 31012020, een week voor de 75-jarige herdenking van de gecrashte Engelse bommenwerpers NA197 en NA260, beide met een zevenkoppige volledig Franse bemanning, presenteerden de Nederweertse onderzoekers Alfons Bruekers en Johan Bloemers een uitgebreid onderzoeksrapport. Zij hadden de crashplek van de nog altijd vermiste NA260 achterhaald, die was in het Weerterbos in de gemeente Nederweert terechtgekomen. 

De crashplaats van de Halifax NA197 H is gedurende al die tijd bekend geweest, terwijl die van de NA260 G dus pas na bijna 75 jaar bekend werd. Van twee omgekomen bemanningsleden van de NA197 konden de stoffelijke resten nooit worden geborgen. Gerard Jeuken en Martien van Bussel doen al vanaf 2012 onderzoek naar deze grootste vliegramp uit de geschiedenis van de Peel. Piet Snijders, Joop Hendrix, Harrie van der Loo en Gerard Geboers raakten gaandeweg ook betrokken. Samen vormden zij de initiatiefgroep

                                                                                                      ‘Herdenking Dubbelcrash 1945’.

Binnen de kaders van de herdenking van 75 jaar bevrijding besloten de leden tot een herdenking, waarvan het plaatsen van een blijvende herinnering ter plaatse van de splitsing Veluwsedijk-Kokmeeuwenweg onderdeel uitmaakt. De gemeente Asten, de Association des Anciens et Amis des Groupes Lourds, de Franse ambassade, de Franse Armée de l’Air, de Royal Air Force, het Yorkshire Air Museum dat gevestigd is op de voormalige luchtmachtbasis Elvington, waar de beide toestellen begonnen aan hun fatale vlucht, de Rotary en Museum Klok- en Peel reageerden enthousiast. De herdenking werd onderdeel van het project Death Valley De Peel.

Namens Nederweert woonden burgemeester mevrouw B. op de Laak, enkele vertegenwoordigers van de Wapenbroeders uit Ospel en de heer Verstappen als vertegenwoordiger van Scouting Nederweert de herdenking bij. Op grond van de betrokkenheid van mensen uit Nederweert bij de hulpverlening in 1945 waren zij uitgenodigd, de recent binnen de gemeentegrenzen van Nederweert gevonden resten van de NA260 G accentueren de betrokkenheid van deze gemeente nog meer. De dubbelcrash is zowel een Astens als een Nederweerts verhaal.

Onze dank gaat voorts uit naar Franck Roumy, een Franse militair bij EATC, die door gedegen speurwerk in Franse archieven na 75 jaar nog een aantal onbekende documenten wist op te diepen. En naar de Heusdense kunstenaar Theo van Dam, die zich heeft ingespannen om een passend, heel aansprekend kunstwerk te produceren.

De herdenking op 7 februari 2020 omvatte:

– 1) een besloten bijeenkomst voor genodigden in de Oranjerie van het Klok en Peelmuseum, waar o.a. de Commissaris van de Koning sprak.

– 2) een voor publiek toegankelijke bijeenkomst om 15.00 uur t.h.v. de splitsing Kokmeeuwenweg-Veluwsedijk

Bij deze herdenking waren vijftien nabestaanden van de omgekomen Franse militairen en Franse, Britse en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.

Op bovenstaande video is de geëmotioneerde Geneviève Bordier te zien.

Voor de gehele video van de Herdenking bij monument Doublecrash in Heusden, klik hier.