Filmavond Marietje Kooistra en Martien Klaus op woensdag 12 december

Eerder dit jaar zijn er twee films gemaakt over vreselijke gebeurtenissen aan het einde van de oorlog in Someren en in Ommel. Deze films krijgt u vanavond te zien.

Filmavond: Marietje Kooistra en Martien Klaus
Spreker: Gerard Geboers
Datum: woensdag 12 december 2018
Plaats: Oranjerie Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23, Asten
Aanvang: 20:00 uur
Kosten: € 3 per persoon, voor leden van De Vonder gratis

Het leven van Marietje Kooistra-Kruijf

In de documentaire vertelt Marietje Kooistra-Kruijf uit Someren hoe vrijwel haar hele leven in het teken stond van de Tweede Wereldoorlog. Nadat zij bij beschietingen in september 1944 levensgevaarlijk gewond was geraakt, werd zij aanvankelijk opgenomen in een militair veldhospitaal en daarna nog langdurig in het ziekenhuis in Geldrop. Zij zou herstellen zij het met ernstige beperkingen.

De families Klaus en Michiels

Granaatbeschietingen leidden op 22 september 1944 tot de bevrijding van Ommel maar ze verwoestten ook het dorp en kostten tien kinderen van de families Klaus en Michiels het leven. Moeder Michiels zou die zware slag nooit meer te boven komen, zij overleed enkele weken later. Drie nabestaanden doen in de documentaire verslag van wat hen toen overkomen is. Ook een buurvrouw en een leeftijdgenootje van de getroffenen komen aan het woord terwijl een dochter van de bakker spreekt over de problemen rond de wederopbouw.

Tot ziens op woensdagavond 12 december in de comfortabel verwarmde oranjerie van het museum.

Namens het bestuur van Heemkundekring De Vonder Asten-Someren.
Met vriendelijke groeten, Theo Knoops.